Cognac & Wine club

Pozývame Vás do Cognac & Wine clubu , ktorý je tvorený pôvodnými mestskými hradbami z 13.-16. storočia, kde nadobudnete pocit akoby ste sa ocitli v stredovekej rozprávke.

Ochutnávka COGNAC

  • CWC_2.jpg
  • CWC_3.jpg
  • CWC_4.jpg
  • CWC_5.jpg
  • CWC_6.jpg

Cognac

pomenovaný podľa mesta Cognac vo Francúzsku, je najznámejším druhom brandy. Hneď na začiatku treba povedať, že každý Cognac je brandy ale nie každé brandy je Congac. Aby mohol niesť názov Cognac musí spĺnať prísne pravidlá ustanovené BNIC (Bureau National Interprofessionnel du Cognac).

Región oprávnený vyrabáť Cognac je členený do šiestich oblastí : Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bon Bois a Bois Ordinaire. Zmes Cognacov z oblastí Grand Champagne a Petite Champagne s viac ako polovičným podielom z oblastí Grand Champagne je označovaný etiketov Fine Champagne a považuje sa za najkvalitnejšiu.

Prvý krát bol vyrobený aby sa zúžitkoval „odpad“ z hrozna pri výrobe vína a bol považovaný za nápoj pre chudobu. Víno odtiaľ je veľmi suché a kyslé avšak vynikajúce na destiláciu a následné zrenie. Môže sa vyrábať iba z presne určených odrôd hrozna. Najznámejšie odrody hrozna používane na výrobu tohto lahodného moku sú: Ugni Blanc, Folle Blanche a Colombard. Cognac je vyrábaný z eaux-de-vie známej ako voda života dvojitou destiláciou bieleho vína z ľubovoľnej z týchto šiestich oblastí. Následne potom dozrieva rôzne dlhý čas v dubových sudoch. Po pretlačení hrozna sa necháva šťava kvasiť dva až tri týždne bez pridania cukru. Výsledné víno ma asi 7% až 8% alkoholu.  Po dvojnásobnej destilácii v nádobe zvanej alambik je výsledkom číry destilát s obsahom alkoholu približne 70%.

Po destilácií musí byť uskladnený v dubových sudoch minimáne na dva roky pred tým ako sa bude predávať. Pri zrení sa vyparujú asi 3% alkoholu a vody ročne – čo je nazývané aj „Anjelská daň“ . Alkohol sa vyparuje rýchlejšie ako voda a týmto tempom by sa cognac dostal na cieľovú hranicu 40% zhruba za 40-50 rokov, preto aby sa nemuselo čakať tak dlho sa Cognac riedi pridaním špeciálnej vody. Zhruba po štyroch až piatich rokoch sa Cognac prelieva zo sudov do sklenených fliaš aby nebol nadmerne zafarbený a neprebral chuť suda.

Označenie veku Cognacu je podľa veku jeho najmladšej zložky. Miešajú sa zložky rôzneho veku z rôznych oblastí. Miešanie je dôležité pre dosiahnutie plnosti chutí ,ktoré by nebolo možné pri použití iba jedného liehovaru alebo vinice. Každý Cognacový dom má svojho tzv. maître de chai ,ktorý je zodpovedný za to ,že chutí rovnako ako pred 40 rokmi a rovnako bude chutiť aj o 40 rokov. Existujú však výrobcovia ako napr. Guillon Painturaud and Moyet ,ktorý nemiešajú svoj Cognac s inými aby zachovali čistotu chuti. Stovky viníc z oblati Cognac predávajú ich vlastný Cognac miešaním rôznych druhov a rôznych ročníkov ale výlučne len z ich vinice.

Oficiálne označenia Cognacov podľa BNIC (Bureau National Interprofessionnel du Cognac):

  • VS Very Special kde najmladšie brandy má dva roky
  • VSOP Very Superior Old Pale kde najmladšie brandy má štyri roky avšak priemerný vek brandy je tu zvyčajne oveľa vyšší
  • XO Extra Old kde najmladšia zložka je šesť rokov stará ale primer je okolo dvadsať rokov. Od 1. Apríla 2016 je ustanovené ,že najmladšia zložka Cognacov s označením XO bude desať rokov
  • Napoleon sa používa pri označovaní kde je najmladšia zložka vekovo medzi VSOP a XO
  • Extra kde je minimum šesť rokov a sú zvyčajne staršie ako XO
  • Vieux je daľšie označenie medzi VSOP a XO
  • Vieille Réserve , Hors d'âge sa používa pri ročníkových Cognacoch starších ako XO

Momentálne je viac ako 200 Cognacových domoch avšak až 90% predaja tvoria štyri značky: Courvoisier , Hennessy, Martell a Rémy Martin.

A ako si Cognac najlepšie vychutnať?

Je nepísaným pravidlo ,že sa Cognac podáva v pohároch tulipánovitého tvaru na krátkej stopke pri tzv. izbovej teplote (17-21 stupňov Celzia) aby mohli výpary z neho ľahšie stúpať.  Správne by sa mal nalievať až tesne pred konzumovaním pretože niektoré výpary sa uvoľnujú hneď po nalievaní a podporujú “zmyslovú rozkoš”. Treba k nemu najprv privoňať, trochu ho víriť v dlani , a vôňa a chuť príjemne rozkvitnú. Hotel Zlatý Dukát dostal ohodnotenie ako hotel s najširšou ponukou Cognacov v strednej a východnej Európe. Prezentujeme koňaky ,ktoré nie sú bežne etablované na našom trhu široký sortiment koňakov od 40 koňakových rodín z oblasti Cognacu.